Borneo, een magische naam die bij mij altijd beelden opriep van ongerepte jungles, wilde dieren en koppensnellers. Het ultieme voorbeeld van een exotische en afgelegen plaats, beslist geen bestemming waar je echt heen zou kunnen gaan.

Een reisprogramma bracht verandering in dit gevoel van onbereikbaarheid. Sinds ik weet dat hier wel degelijk toeristen naartoe kunnen, staat deze mysterieuze bestemming op mijn must see list. En eindelijk komt het er dit jaar van!  Tussen mijn laatste coschap en de eerste van twee stages in mijn laatste studiejaar (GEZP, voor ingewijden), heb ik vier weken vakantie. Na enige twijfel heb ik besloten hier goed gebruik van te maken, de volgende vakantie kan in verband met afstuderen zomaar nog lang op zich laten wachten.

Na een geweldige introductie in Zuid-Oost Azië in mei van dit jaar, met mijn vriendin Mariska, was de keuze voor een nieuwe bestemming in de regio snel gemaakt. Maar zelfs dan waren er mogelijkheden te over: terug naar Thailand, eilandhoppen in Indonesië of naar het vriendelijke Maleisië. Zoals het dan bij mij altijd gaat, maakte ik mezelf enthousiast door reisverslagen van anderen; met name het eiland Borneo bleef een grote aantrekkingskracht houden. Daar moest ik heen! Ik was eruit, de vluchten waren snel geboekt.

Ik begin met een paar dagen in de bruisende metropool Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Hierna vlieg ik naar Kuching in Sarawak, één van de twee staten van Oost-Maleisië op het eiland Borneo. In de daarop volgende 2,5 week reis ik bijna heel Maleisisch Borneo door, na het rustige Kuching via de grootste grotten op aarde in Mulu National Park naar Sabah, de andere staat in Borneo. Hier bezoek ik de hoofdstad Kota Kinabalu, Mount Kinabalu National Park, de orang-oetans in Sepilok en de Kinabatanganrivier, waarna ik afsluit met enkele dagen duiken bij Sipadan, een van de mooiste duikplekken ter wereld.

Alles wat geregeld moet worden is geregeld: vliegtickets, hostels, vaccinaties en natuurlijk een Lonely Planet. Op 17 augustus vertrek ik naar Maleisië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *